Waarom Werelderfgoed?
Op bepaalde plekken in de Hoge Kempen kan je in één blikveld duizenden jaren geschiedenis zien. Doordat de mens altijd een grote invloed heeft gehad op het landschap, is wat je vandaag ziet dan ook nooit ‘puur natuur’. Eeuwenlang plaggen door boeren en begrazing door schapen zorgden er voor dat je tijdens je tocht doorheen de Hoge Kempen nog uitgestrekte paarse heidevelden kan bewonderen. En ook de mijnbouw drukte zijn stempel op het landschap. Vanop de terrils kan je genieten van een prachtig panorama op de tuinwijken. Laat je verrassen door deze landschapsmozaïek waarin geologie, historisch landgebruik en industriële ontwikkeling zich laten lezen als een boek. De pagina’s zijn nog allemaal zichtbaar en dat is wat de Hoge Kempen uniek maakt in een dichtbevolkt West-Europa. Wij zijn er alvast van overtuigd dat het Nationaal Park Hoge Kempen en de aangrenzende mijnsites daarom een plaats verdienen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Jij ook?
Op weg naar erkenning Unesco
Het Nationaal Park en de omliggende mijngebieden staan vandaag op de Indicatieve Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Dat betekent nog geen erkenning als Werelderfgoed, maar er is wel reeds een kandidaatsdossier ingediend dat het hele gebied in kaart en beeld brengt.
In januari 2018 werd alvast voor de eerste keer een omstandig kandidaatsdossier overgemaakt aan UNESCO. Dit voorstel werd in 2019 beoordeeld door experten uit de hele wereld. Dat leverde een schat aan informatie op die in 2020 verwerkt wordt. Er zal nagegaan worden hoe tegemoet gekomen kan worden aan de opmerkingen van deze experten.
Ze waren alvast erg onder de indruk van de grote zorg die de streek besteedt aan haar erfgoed en de vaste wil van de gemeenten en natuur- erfgoedverenigingen om zorg te dragen voor dit uitzonderlijke verhaal.
De Hoge Kempen door een erfgoedbril bekijken?
Het valt moeilijk te voorspellen wat de uitkomst zal zijn, maar, met of zonder erkenning, is het gebied zeker een bezoekje waard! We selecteerden alvast enkele hoogtepunten die zeker een bezoekje waard zijn! Je kan zowel te voet als per fiets op verkenning.
Vergeet je erfgoedbril niet!